Ha anya vagy jogod van egészségesnek lenni!

Pár napja egy igazán bájos vendég járt nálam teljesen befeszült izomzattal. Kiderült, hogy komoly konfliktusok vannak az életében, ami nyilván a görcsösség egyik fő oka. Az egyik ezekből a konfliktusokból pedig éppen az, hogy túlsúlyos édesanyja folyamatosan aláássa azon törekvéseit, hogy felnőtt lánya megengedje magának, hogy törődjön az egészségével.  A vendégem határozott, karakán, de vajon hány édesanya szenved ettől, aki úgy érzi, hogy neki ehhez nincs joga?!

Itt van egy nagyon pusztító és anyákra jellemző tévhit: „Ha anya vagy, nem engedheted meg magadnak azt a „flancolást”, hogy törődj magaddal.  Neked a gyerekeddel kell törődnöd, akár önmagadat feláldozva!”


Nézzük meg, miért olyan ártalmas, és hova vezet ez a tévhit!

Folyamatosan őrlődsz, mert érzed, hogy tarthatatlan, és tovább romlik a helyzeted: mindenhol fáj a hátad, a csúnya tartásodon se tudsz javítani, de ugyanakkor mégis igyekszel mindenkinek megfelelni, hisz azt mégse teheted, hogy nem viszed a gyereket edzésre. Meg zongorára. Meg persze szolfézsra.  Szó szerint az egész világ terhe nyomja a válladat. Segítséget sem akarsz igénybe venni, mert az, hogy néz ki, hogy más megy a gyerekért, amíg Te „flancolsz”, és én-időt tartasz. Mit fog szólni az anyósod? A szomszéd? Na és az óvónéni?! Ezeknek a gondolatoknak a börtönében tengődünk, aztán alattomosan elérkezik hozzánk a depresszió is.  Ha bekerülsz ebbe az ördögi körbe, innen nehéz kiszállni: enervált leszel, depressziós, és bűnösnek érzed magad, mert „önző” módon megfogalmazódott benned, hogy a Te életed is értékes. Hogy Te se csak egy feláldozható darab vagy. Hogy Neked is vannak igényeid, fájdalmaid, érzéseid. És hogy Te is számítasz.


Láss az okok mögé, és tegyél magadért!

Sokan a saját kudarcaikat azzal próbálják meg enyhíteni, igazolni, hogy a Te döntéseidet elgáncsolják, a saját frusztrációikat Rád vetítik, és azt mondják, hogy „csak a Te érdekedben”, mert aggódnak érted. Vedd észre, hogy ez nem Rólad szól, ez az ő meg nem élt lehetőségeiről, az ő fájdalmáról, az ő csalódottságáról szól. A Te életedet nem élheti más helyetted. A Te döntéseidet neked kell meghoznod. És ha neked fáj a hátad/nyakad/derekad, akkor te élsz együtt ezzel a fájdalommal. Te kelsz, és fekszel vele minden nap, a te életedet teszi lassan, de biztosan tönkre.


Ha kezedbe veszed az irányítást, és elkezdesz felelősséget vállalni a saját életedért, akkor rájössz, hogy nemhogy jogod, de egyenesen kötelességed törődni magaddal.
 Mert mivel vagy nagyobb hasznára a gyermekednek? Azzal, hogy folyamatosan különórákra viszed, amíg te már az autóból is nehezen tudsz kiszállni, vagy a cipőfűződet se tudod nagy sóhajtozások nélkül megkötni, de a gyermek sport karrierje legalább kezdetét vette?


Tedd a szívedre a kezedet! Miből van a gyermekednek nagyobb haszna, hogy most számos olyan foglalkozásra jár, amihez lehet, hogy kedve sincs, de jó eséllyel 16 éves korára abbahagyja, te viszont feláldozod az egészségedet a különórák oltárán, és lehet, hogy mire oda jut a gyermeked, hogy elkezdené az önálló életét, már téged kell ápolnia? Vagy abból lesz nagyobb haszna, ha egy kiegyensúlyozott, egészséges édesanya támogatja őt, és kíséri sokáig az életben? Nekem a második tűnik nagyobb nyereségnek.


Ha azon aggódsz, hogy mennyire beilleszthetetlen az életedbe az, hogy foglalkozz magaddal, elmondom röviden, hogy én hogy oldottam meg a mozgást akkor, amikor a gyermekemet vittem tornára munka és ovi után. Amíg az anyukák 95%-a a padon ült, és a telefonját nyomkodta, én kimentem sportolni, amikor elkezdődött az óra, majd, amikor véget ért, visszamentem a gyermekemért.  Előbb-utóbb egyre több szülő követte a jó példát.  Vagy amikor két munkahelyen dolgoztam, iskolába jártam és gyermeket neveltem, akkor is megoldottam a sportolást, hetente háromszor felkeltem nagyon korán, hogy munka előtt még be tudjam iktatni a mozgást. Ebből látszik, hogy nem lehetetlen. Abszolút megoldható és biztos vagyok benne, hogy Te is meg tudod oldani, hogy beiktass az életedbe heti 3-4 órát, amit magadra szánsz. Meg kell tudnod oldani, mert minden túlzás nélkül az életed (minősége) múlik rajta.


Szeretnéd elérni a fájdalommentes mozgást? A kecses, elegáns tartást? Szeretnéd elérni, hogy végre legyen energiád?

Akkor kezdj el tenni magadért, hogy Te legyél a gyermeked példaképe, és ne az elrettentő példa a számára!

Ha gyakorlati segítségre van szükséged ebben, küldj üzenetet.

Ha szeretnél egy ingyenes konzultációt, foglalj időpontot:

//titamozgasstudio.hu/szolgaltatasaimra-itt-tudsz-idopontot-foglalni<< vissza a bloghoz

Sikeres regisztráció

A jelszavadat e-mailben kapod meg,
kérlek ellenőrizd a postaládádat!
Az e-mail címedet már korábban regisztráltuk!

Az új jelszavadat e-mailben kapod meg,
kérlek ellenőrizd a postaládádat!
Próbáld később

5 percen belül egy IP címről csak egy regisztrációt fogadunk el. Kérlek próbáld újra később!
Próbáld később

5 percen belül egy IP címről csak egy regisztrációt fogadunk el. Kérlek próbáld újra később!
Hibás ellenőrző kód

Hibás ellenőrző kódot adtál meg, az űrlap elküldése nem sikerült.
Hibás e-mail cím...

Kérlek adj meg egy érvényes e-mail címet,
és próbálkozz újra!
Hibás adatok

Kérlek add meg a helyes e-mail címet
és jelszót, majd próbálkozz újra!
Hibás e-mail cím

A megadott email címmel
nincs regisztrált felhasználónk.
Sikeres módosítás

A személyes adataidat sikeresen módosítottad,
az új adatokat elmentettük.
Hibás e-mail cím

A megadott e-mail cím már foglalt.
Kérlek adj meg egy másik e-mail címet!
Hibás e-mail cím

A megadott e-mail cím formátuma hibás,
kérlek javítsd ki!
Valamit elfelejtettél?

A regisztráció feltétele, hogy elolvasod és elfogadod
az ÁSZF-et és az Adatkezelési Tájékoztatót.

Fel↑