A derékfájdalmak nagy része nem orvosi kompetenciaHa nagyon fáj a derekad, te is hónapokig vársz egy vizsgálati időpontra, vagy inkább megteszed a szükséges lépéseket, hogy heteken belül tünetmentessé válj?

Ha inkább a második utat választod, akkor ez a poszt Neked szól! Megmutatom benne, hogy mi az, amiért az esetek nagy részében nincs szükség orvosi kezelésre, és már azelőtt jelentősen tudod csökkenteni a fájdalmadat, hogy egyáltalán sorra kerülnél egy vizsgálatra.Gyakori tévhit derékfájás esetén, hogy ha tartós a fájdalom, biztosan gerincsérv áll a háttérben. Elmész az orvoshoz, ad gyógyszereket, esetleg elküld további vizsgálatokra: reumatológiára, onnan MRI vizsgálatra, stb…

Ezután hónapokat vársz tétlenül az időpontokra. Addig hűségesen beszeded a gyógyszereket, mozogni nem mersz, nehogy rosszat csinálj, és bízol abban, hogy kiderítik, mi a baj, végre megszűnik a fájdalom, és abbahagyhatod a gyógyszert. Mikor elérkezik a várva várt időpont, általában a három dolog valamelyikével szembesülsz:

  • A vizsgálatokon megállapítják, hogy nincs sérved, van ugyan néhány kiboltosulásod, de semmivel se rosszabb a leleted, mint bármely korosztályodbeli páciensnek. Alapjaiban véve nem indokolja a fájdalmadat…viszlát… És tovább élsz a fájdalommal, de már a reményed is szétfoszlott, hogy ez javulhat.

 

  • Valóban gerincsérved van, de nem műtéti indikáció: nem okoz inkontinenciát, impotenciát, bénulást, tartós, tolerálhatatlan fájdalmat… marad a gyógyszer, a gyógytornász, esetleg kapsz néhány fizikoterápiás kezelést, ami vagy segít, vagy nem.

 

 

  • Valóban gerincsérv, valóban műtéti indikáció, elő is jegyeznek műtétre. Műtét előtt jó esetben elmondják, hogy a műtét után rehabilitációra lesz szükség, ráadásul sokszor a műtét utáni állapot sem kevésbé fájdalommentes. Ha pedig a műtétet követően nem változtatsz az életmódodon, akkor hamarosan újra a műtőasztalon találhatod magad.

 

Nagy vonalakban ez a forgatókönyv, ha az ember derékfájással orvosi segítségre hagyatkozik. Nézzük meg a másik utat is:

Amit fontos megérteni, hogy a derékfájást nem csak gerincsérv okozhatja, hanem egy sor más probléma. Ugyanúgy, ahogy a lábba sugárzó fájdalmat is (pl. a csípő befeszült mély izmai nyomhatják az ülőideget, ami által a tünetek hasonlítanak egy gerincsérv tüneteihez). Nagyon gyakori oka a derékfájásnak például az ágyéki izompólya megvastagodása, merevvé válása, amiben nagy mértékben közrejátszik az ülő életmód és az inaktivitás. Vagy akár az egyoldalúan végzett sportterhelés is.

A hozzám járó vendégek nagy része érkezett úgy, hogy csak fájdalomcsillapítóval tudott létezni, gerincsérvet diagnosztizált magánál.  Elég hamar kiderült a közös munka során, hogy valójában a körteképű izomból (az egyik mély csípőizom neve) eredő fájdalma van, így le is mondta az orvosi időpontját, azóta köszöni szépen, jól van.


Alapjában véve az akut derékfájdalommal orvosnál jelentkezők 90%-a nem is orvosi kompetencia.
Hogy miért?

Mert az orvos – azon felül, hogy izomlazítót, fájdalomcsillapítót és gyulladáscsökkentőt ír fel – nem tud mit kezdeni vele. Hiszen életmód eredetű a probléma, amit csak az életmód megváltoztatásával tudsz gyógyítani. Értem én, hogy nagyon sokan szeretnék ezt elspórolni, de a rossz hír az, hogy nem fog menni. Az orvos nem tudja semmilyen gyógyszerrel, infúzióval, műtéttel helyettesíteni az életmódváltást. Hiszen az esetek 90 %-ban arra van szükség. Az orvos pedig végezze el azt, ami valóban az ő kompetenciája, ahol valóban műtétre van szükség.

Ez pont olyan, mintha elmennél az orvoshoz, hogy túlsúlyos vagy, és azt várnád, hogy ő fogyasszon le.


Amikor az ember egészséges, sokszor nagy dolgokra vágyik, külföldi nyaralásokra, menő autókra, szép házra, stb… Amikor azonban beteg lesz, nagy fájdalmai vannak, akkor egy dolog válik igazán fontossá: az, hogy javuljon az állapota, és hogy a kis hétköznapi örömet okozó dolgokat a saját szépségükben újra tudja élni.

Hogy amikor az óvoda ajtajában boldogan szaladnak a csöpp gyerekek az anyukájuk felé, és te gondtalan ölelésre tudd tárni a karod, amikor a pici gyermeked ugrik a nyakadba, és ne védekezésül a kezedet magad elé tartva távolságot képezz a gyermek és közted ösztönösen, a gerincedet védve, hiszen minden egyes apró mozdulat fáj.

Hogy te is részt vehess a családi kirándulásokon, és átélhesd azt, hogy a gondtalan mozgás, szaladgálás, mászás öröme nem csak a gyermekek előjoga.

Hogy a mezőn sétálgatva le tudj hajolni egy szál mezei virágért, vagy szedhess egy csokornyi gyermekláncfüvet, amiből koszorút fonhatsz majd az angyalkád fejére.

Hogy amikor a gyermeknek le kell rajzolnia, hogy mit csinált a család hétvégén, akkor a te Kincsed rajza is az ÉLETRŐL szólhasson, ne a betegségről. Ne csak egy ágyban fekvő anyát tudjon megörökíteni.


Ugye, milyen szenzációs lenne újra a hétköznapi kis életedet élni? Fájdalmak nélkül!

Ha orvosi időpont helyett egy mozgással foglalkozó szakemberhez jelentkezel be, jó eséllyel előbb szabadulsz meg a fájdalmadtól, mint ahogy egyáltalán az egészségügyi rendszerben egy vizsgálatra sorra kerülnél.


Olyan szakembert érdemes választani, akinek átfogó rendszere van, nem csak egy területre összpontosít
. Hiszen nagy valószínűséggel nem csak egy területen van elakadásod. Egy olyan szakembert keress:

  • Aki megnézi egy alapos állapotfelmérésben, hogy hol vannak feszességek, hol rövidültek az izmok, hol gyengültek el. Hol vannak izomegyensúly felbomlások. Hol vannak torzult mozgásminták, és ezeknek mi az oka.
  • A mozgásminták torzulásának oka lehet például a myofasciális rendszer (izom és kötőszövet egységének) feszessége, letapadások, amiket a megfelelő szakember speciális lazító technikák segítségével heteken belül oldani tud, ezáltal jelentősen csökken a fájdalmad.
  • Aki továbbmenve alaposan megnézi a talpadtól a nyakadig, hogy vannak-e blokkok test szerte, azok dekódolásával és kijavításával eléri, hogy nőjön a mozgástartományod, illetve tovább javuljanak a mozgásmintáid.
  • Vannak bizonyos izmok, amelyeket életmódunkból eredően nem használtunk, ezért az agy elfelejti őket, úgynevezett szenzomotoros amnézia lép fel. Ezeket az izmokat a szakember újra segít értelmezhetővé tenni az agy számára, és bevonni őket a mindennapos használatba. Ennek az a lényege, hogy nagyon fontos funkciói vannak ezeknek a kis izmoknak, de ha” elfelejti az agy” őket, akkor más izmok veszik át a szerepüket, egyrészt ezzel a többi izmot terheled túl, másrészt nem is tudja a többi izom olyan hatékonyan elvégezni ezt a feladatot, mint az, aki erre hivatott.
  • Ha pedig már képes vagy a megfelelő mozgástartományban és megfelelő mozgásmintával, a megfelelő izmaid segítségével végezni a gyakorlatokat, akkor segít megerősíteni azokat az izmokat, amik tényleg el vannak gyengülve. És ezzel helyreállítja az egyensúlyt, felrakja az i-re a pontot.

 

Ez a módja annak, hogy az életmód eredetű derékfájásod megszűnjön, és ne csak tüneti szinten, hanem az okokat kezelve. Ezeknek a lépéseknek a megtételével próbálkozhatsz egyedül is, de valószínűleg nem fogsz tudni eredményt elérni, ezért mindenképpen ajánlott egy megfelelő szakember irányításával elvégezni a folyamatot.

 

Ha segítségre van szükséged, kérj időpontot állapotfelmérésre, aminek alapján ki tudok számodra dolgozni egy hatékony kezelési tervet, hogy már azelőtt óriási változást tudj elérni, hogy egyáltalán sorra kerülnél vizsgálatra az egészségügy leterhelt rendszerében.


Időpontot itt tudsz foglalni: Időpontfoglalás

 

 << vissza a bloghoz

Sikeres regisztráció

A jelszavadat e-mailben kapod meg,
kérlek ellenőrizd a postaládádat!
Az e-mail címedet már korábban regisztráltuk!

Az új jelszavadat e-mailben kapod meg,
kérlek ellenőrizd a postaládádat!
Próbáld később

5 percen belül egy IP címről csak egy regisztrációt fogadunk el. Kérlek próbáld újra később!
Próbáld később

5 percen belül egy IP címről csak egy regisztrációt fogadunk el. Kérlek próbáld újra később!
Hibás ellenőrző kód

Hibás ellenőrző kódot adtál meg, az űrlap elküldése nem sikerült.
Hibás e-mail cím...

Kérlek adj meg egy érvényes e-mail címet,
és próbálkozz újra!
Hibás adatok

Kérlek add meg a helyes e-mail címet
és jelszót, majd próbálkozz újra!
Hibás e-mail cím

A megadott email címmel
nincs regisztrált felhasználónk.
Sikeres módosítás

A személyes adataidat sikeresen módosítottad,
az új adatokat elmentettük.
Hibás e-mail cím

A megadott e-mail cím már foglalt.
Kérlek adj meg egy másik e-mail címet!
Hibás e-mail cím

A megadott e-mail cím formátuma hibás,
kérlek javítsd ki!
Valamit elfelejtettél?

A regisztráció feltétele, hogy elolvasod és elfogadod
az ÁSZF-et és az Adatkezelési Tájékoztatót.

Fel↑